Margarida Simón i Figueras

L’Entrevista

La Margarida Simón i Figueras, una professional que fa més de 18 anys que es dedica al món del brocante des de la seva empresa, Trastos i Andròmines, situada a la població selvatana de Sant Dalmai. La Margarida és una persona molt coneguda pel sector, no només pel seu saber fer, si no també per la seva continua implicació en la problemática del sector.

 

Brocante, com ho definim?

El brocante neix a França a partir del buidat de vivendes de material considerat vell, d’entre 40 i 80 anys enrere, i sense restaurar es posa a la venda directa al públic tant en mercats i fires com en botigues especialitzades.

Hi ha diferents branques de brocante?

Hi tant! Tenim el col·leccionisme, peces de disseny (bàsicament nòrdic),… i Vintage, que en aquests moments seria la tendencia que més bé funciona.

Uf! Tot això per un privat, li deu ser difícil saber que compra peces velles, sense ser enganyat…

Si, tens raó, aquest és un dels problemes que patim en aquests moments, hi ha molt d’intrusisme…

És majoritari?

Jo diría que almenys hi ha un 75% d’intrusisme en el sector, degut bàsicament a que no hi ha regulació de les administracions. La gent, quan va a un mercat, li és molt difícil escatir que el que compra és una peça real de brocante… Patim d’un buit legal de difícil solució. A França han fet els deures ja fa temps, creant la figura dita Bien de Graniers. Aquesta consisteix en que en cada poble, un o dos cops l’any, la gent treu al carrer mobles, peces,… velles de la seva propietat i les pot vendre. A partir d’aquí, les fires i mercats que es van fent durant l’any estant absolutament regulades per l’administració, i només poden vendre professionals acreditats.

El Gremi no actúa?

Els que ens dediquem a això, bàsicament ho fem vocacionalment, alguns tenen estudis i molts son autodidactes. Costa molt posar a tothom d’acord.

Passeu un moment difícil

Si, i sumi la crisi que afecta tots els sectors, i la baixada brutal de preus. Hi ha molta oferta i la demanda no es revifa. Fins que no toquem fons… espero que després tots plegats ens posem a treballar per dignificar i resoldre els problemes que no ens deixen remontar de manera seriosa.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

4 × 1 =

Back to Top