Jaume Molas Barris, l’ebenista honest.

Ens trobem amb en Jaume al seu taller de Joanetes. Situat en un paratge únic, dins la plana fèrtil de la Garrotxa, a on els camps de regadiu deixen pas a la majestuositat de la Serralada Transversal, amb el Puigsacalm, muntanya referent a la comarca, observant-nos.

 

                                         foto (15)

Quin és el teu ofici?

Sóc ebenista. No és el mateix que l’ofici de fuster. L’ebenista és un especialista en la fusta i la seva transformació. Diria que el que diferencia a l’ebenista del fuster és que aquest primer és molt més detallista en el tractament de la fusta, ja que ha de dominar tots els seus aspectes. Així doncs, també em dedico a la restauració de mobles.

Quan encares una restauració, quin procés segueixes?

El primer que s’ha de fer és analitzar el moble, puix que penso que la bona restauració tracta de conservar al màxim els elements originals del mateix. Sempre que he de refer elements malmesos, busco fusta vella i alhora de construir ho faig a la manera antiga, de l’època.
Amb l’únic que no contemplo els procediments antics és amb els acabats.

Això no és una contradicció?

És clar que m’agradaria acabar els mobles amb tècniques de l’època! El problema és que el client no ho valora i no està disposat a pagar l’alt cost que suposa. A banda que, els acabats moderns són més pràctics en el que refereix al seu manteniment.

Com veus el futur de l’ebenisteria?

Rúfol! Les coses estan canviant molt ràpid. Ara els joves compren els mobles a centres comercials tipus Ikea, a on prima el preu i una estètica actual. El meu mercat és molt minoritari, i cada dia més.
Falten bones escoles taller i penso que la gent no coneix la fusta ni té interès en ella. Però jo no em queixo; la vida va canviant, el costum també. En un futur tot es farà diferent i per això no ha de ser pitjor.

Vius amb passió la teva feina…

Més que una feina és una filosofia de vida. Sempre he pensat que un resultat ben fet és el cúmul de moltes petites coses ben fetes. I així ho practico.

Ens acomiadem. En Jaume té 58 anys i un esperit jove. Encara li queda molta corda i molts mobles per a restaurar.

Jaume Molas Barris, Mas Molas s/n – Joanetes (La Garrotxa) – 972 690 512

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

4 × four =

Back to Top