CARRO DE TRAGINER CENTENARI

20151111_161026

 

Aquest carro, de primers de segle XX, propietat d’una empresa garrotxina de transports, usat per la mateixa fins entrats els anys 60, mostrava un estat de conservació força lamentable, ja que, des de la seva retirada de servei, va quedar oblidat en un magatzem. Ara, dita empresa ha decidit restaurar-lo. Per aquest fet ha comptat amb Jaume Molas Clàssic del Moble de Joanetes.

 

20151023_115258

 

L’estat del vehicle, en referència als elements de fusta es trobava amb moltes peces en mal estat (sobretot a la plataforma) i d’altres que necessitaven una neteja a fons. Així doncs es va procedir a desmuntar les peces inservibles, fent-ne de noves buscant fusta del mateix tipus i fent la reconstrucció. Les parts de fusta en bon estat, es va fer un decapat i netejat a fons fins a deixar la fusta en perfecte estat. Es va fer servir un vernís de poliuretà alifàtic transparent setinat per protegir de nou la fusta. Aquest tipus de vernís té la avantatge que és molt resistent a les inclemències climàtics així com proporciona una duresa extraordinària al fregat mecànic.

 

IMG-20160206-WA0015

 

Els elements metàl·lics, un cop desoxidats amb Cucut Convertidor d’Òxid, es van protegir amb el mateix producte usat per fusta. Les llantes, abans de protegir, s’hi va fer una pàtina per donar-les-hi un aspecte antic. Sorprenentment, quasi totes les peces metàl·liques estaven en bon estat i només va caldre canviar claus trencats, substituïts per claus de l’època.

 

IMG-20160206-WA0014

 

Sempre es diu que abans les coses es feien pensant a durar molt. Aquest carro n’és un gran exemple. Tant els frens, com tot el cos articular, un cop netejats de manera mecànica, funcionaven perfectament, després de més de 50 anys en desús! Així mateix, es va procedir a inflar els pneumàtics i estaven tots quatre en perfectes condicions.

 

IMG-20160206-WA0012

 

El carro centenari de traginer ja està de nou a l’empresa propietària, com a mostra d’orgull d’una empresa de transports que ha depassat el curs dels temps i, per què no? A punt per ser usat de nou per servir per camins garrotxins.

Empresa restauradora:

Jaume Molas Clàssic del Moble – Joanetes (La Garrotxa)

jaumemolasbarris@gmail.com – 972 690 512 – 699 313 512

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

10 − 1 =

Back to Top